Artikkelit

Helppo ja joustava ratkaisu taloustietojen automaattiseen raportointiin

by | helmi 8, 2022

Alle puolet kunnista ja kuntayhtymistä raportoivat tilinpäätösarvion määräaikaan mennessä.

Kuormittaako säännöllisesti toistuva taloustietojen raportointi Valtiokonttorille jo ennestään kovilla olevaa taloushallinnon henkilöstöänne?

Erottaako tuloslaskelma ja tase? Puuttuuko sektori- tai palveluluokkatietoja? Miksi sisäiset erät eivät täsmää? Joudutteko korjaaman järjestelmän tuottamia raportteja manuaalisesti?

Onneksi raportoinnin toteuttamiseen on vaihtoehtoisia tapoja.

Opiferus® XBRL-talousraportointi sisältää 12 erilaista raportointikokonaisuutta, joiden automaattisten toiminnallisuuksien avulla kuntien ja kuntayhtymien kirjanpitoaineiston sisältöä on helppo jatkotyöstää raportoinnin edellyttämälle tasolle. Tietojen raportointi onnistuu käytössä olevasta taloushallinto- tai toiminnanohjausjärjestelmästä, organisoitumistavasta ja taloushallintoprosesseista riippumatta.

Sovelluksen avulla voidaan yhdistää kunnan ja kirjanpidollisesti eriytetyn taseyksikön tai liikelaitoksen kirjanpitoaineistot.

Sisäiset erät on mahdollista eliminoida sekä koko kunnan tasolla että taseyksiköittäin tai liikelaitoksittain.

Tilikarttakonversiossa kirjanpidon tilikartta voidaan tarvittaessa muuttaa raportoinnissa käytettävän tilikartan tasolle. Taseyksikölle ja liikelaitokselle on käytössä omat tuloslaskelma- ja tasekaavansa.

Sektoriluokkatiedon käsittelyssä hyödynnetään kirjanpidosta tulevaa tietoa ja sovellus mahdollistaa myös puuttuvien tietojen täydentämisen.

Myös hyödyketyyppitiedot ja palveluluokkatiedot tuotetaan kirjanpidosta saatavan datan avulla –tarvittaessa kustannuspaikkakohtaisella oletuksella. Useampaan hyödyketyyppiin tai palveluluokkaan jakautuvat kustannuspaikat ja tunnisteet voidaan jakaa eri hyödyketyypeille/palveluluokille.

Opiferus® XBRL-talousraportoinnin avulla hoituvat myös palveluluokkien väliset vyörytystulot ja -menot.

Automaattisten toiminnallisuuksien lisäksi raportointiin on mahdollista korjata merkittävät virheelliset tapahtumat oikealle sektori- ja palveluluokalle tai hyödyketyypille – joko yksittäin tai massamuutoksella. Sovellus sisältää myös monipuoliset työkalut esimerkiksi puuttuvien tai virheellisten tunnisteiden tarkistamiseen. Tarvittaessa raportointiin voidaan lisätä kirjanpidosta vielä puuttuvat tapahtumat.

Jatkotyöstetty aineisto muunnetaan lopuksi XBRL-muotoon ja lähetään palveluväyläliittymällä Valtiokonttorin palveluun.

Ota yhteyttä, niin rakennetaan juuri teidän tarpeisiinne sopiva ratkaisukokonaisuus

PETTER KARJALUOTO
Julkisen sektorin palvelupäällikkö
Asiantuntija
010 2928 820
petter.karjaluoto@softwave.fi

Lue myös

Strategiasta tavoitteisiin ja toimenpiteisiin – helppoako?

Strategiasta tavoitteisiin ja toimenpiteisiin – helppoako?

Kunta on yksikkönä ihmisten muodostama. Ihmiset ovat keskiössä. Strategian tarkoituksena on antaa suuntaviivaa, miten ihmiset sekä kunnassa että kunnan työntekijöinä voivat paremmin. Se on mielestäni niiden ainoa merkittävä syy olla olemassa. Strategia on...

Talouden ennustamisen portaat - Näiden 5 portaan avulla luot onnistuneen ennusteen