Artikkelit

Kuntatietoraportoinnin uusi aika

by | elo 10, 2022

Naantalin kaupungin kirjanpitopäällikkö Teija Hänti on ollut Softwaven Opiferus® XBRL-talousraportointi-sovelluksen tyytyväinen käyttäjä reilun vuoden ajan.

Lakisääteiseen kuntatietoraportointiin siirtyminen vuoden 2021 alussa muutti kuntien talousraportoinnin radikaalisti ja kertaheitolla.

– Käytössämme oli ollut siihen saakka taloushallintosovellus, jonka avulla raportointi tehtiin käsin Tilastokeskuksen lomakkeille. Työ oli sen tekijälle vaivalloista ja aikaa vievää. Pystyimme muun muassa tuottamaan tietoa kustannuspaikkakohtaisesti, mutta nyt kun tiliöinnin yhteydessä olisi pitänyt syöttää myös palveluluokka, olisi se ollut käytännössä mahdotonta. Lakisääteisen kuntatietoraportoinnin asettamien vaatimusten täyttäminen ei siis onnistunut enää käsipelillä, joten olimme pakotettuja miettimään muita ratkaisuja talousraportoinnin hoitamiseen, Hänti kertoo muutosprosessin taustoista.

Hänen mukaansa myös erilaisten tilastojen merkitys kuntataloudessa on kasvanut; niitä täytyy tuottaa koko ajan enemmän ja enemmän – ja tiedot pitää myös olla oikein. Kuntia kun vertaillaan keskenään tilastojen perusteella.

– Tuotimme vuoden 2021 kahden ensimmäisen neljänneksen raportit vielä Valtionkonttorin Excel-tiedostoina, minkä jälkeen otimme käyttöön Opiferus® XBRL-talousraportointi-sovelluksen. Softwaven tuotteeseen päädyimme kilpailutuksen kautta. XBRL-raportointi on iso kokonaisuus ja siihen siirtyminen on ollut meille – ja varmasti kaikille kunnille – valtava ponnistus. Vaikka olen työskennellyt taloushallinnossa jo 40 vuotta ja tehnyt viimeiset 30 myös talousraportointia, koin siirtymävaiheen aikamoisena haasteena. Onneksi Softwave ja Opiferus® helpottivat osaltaan prosessia merkittävästi.

”Koska XBRL-raportointiin siirtyminen on ollut osa työtäni, osaan todella arvostaa Opiferus® XBRL-talousraportointi-sovellusta sekä Softwaven tarjoamaa tukea tässä isossa muutosprosessissa.”

TEIJA HÄNTI, NAANTALIN KAUPUNGIN KIRJANPITOPÄÄLLIKKÖ

Hänti on erityisen tyytyväinen softwavelaisten asiantuntemukseen sekä siihen, että apu on aina vain puhelinsoiton päässä ja vastauksen kysymykseen saa yleensä saman tien – ilman päiväkausien odottelua.

– Uskon, että Softwaven asiantuntijamme on ollut aikaisemmin asiakkaan roolissa, koska hän vaikuttaa tuntevan todella hyvin arkemme haasteet ja puhuu aina kanssamme samaa kieltä.

Häntin mukaan heidän käytössään on myös Opiferus® Taloussuunnittelu- sekä Johdon Työpöytä -sovellukset – ja alustavia suunnitelmia on sovellusperheen laajempaankin hyödyntämiseen.

– Alku on tunnetusti aina hankalaa, mutta toivon – ja uskon – että Opiferus® XBRL-talousraportoinnin ja Softwaven ansiosta raportointi on lähitulevaisuudessa entistäkin helpompaa. Ehkä kaikki sujuu vielä joskus yhdellä napin painalluksella”, Hänti toteaa lopuksi.

Lue myös

Strategiasta tavoitteisiin ja toimenpiteisiin – helppoako?

Strategiasta tavoitteisiin ja toimenpiteisiin – helppoako?

Kunta on yksikkönä ihmisten muodostama. Ihmiset ovat keskiössä. Strategian tarkoituksena on antaa suuntaviivaa, miten ihmiset sekä kunnassa että kunnan työntekijöinä voivat paremmin. Se on mielestäni niiden ainoa merkittävä syy olla olemassa. Strategia on...

Talouden ennustamisen portaat - Näiden 5 portaan avulla luot onnistuneen ennusteen