Artikkelit

Palkanlaskennan räjäytystyömaalla

by | elo 22, 2022

Viitisen vuotta asiakkaidemme käytössä ollut Opiferus® Toiminnanohjauksen palkanlaskentamoduuli on erinomainen esimerkki kaikkiin sovelluksiimme liittyvästä ketterästä kehitystyöstä. Ensimmäisessä vaiheessa lähdimme liikkeelle palkanlaskennan perustoiminnallisuuksista ja rakensimme sisäiset integraatiot muun muassa työajankirjaukseen ja kirjanpitoon. Vastaan tuli kuitenkin pian uusia tarpeita taloushallinnon asiantuntijoidemme käyttäessä palkanlaskentamoduulia asiakkaillamme. Näiden kokemusten pohjalta ryhdyimme tekemään kehitystyötä useissa sprinteissä: paransimme käytännön työtä merkittävästi helpottavaa raportointia, laajensimme toiminnallisuuksien ”peruspakettia” ja viilasimme alkuperäisiä toimintoja. Tämän vaiheen tuotoksina syntyivät lomalaskenta, matkalaskujen integrointi sekä työehtosopimusten tulkinta-asetukset.

Normaalisti sprinttimme ovat noin kuukauden mittaisia. Toisinaan pysäytämme peruskehitysprosessin ja keskitymme kehittämään yhtä asiaa hieman pidemmäksi aikaa – kutsumme tätä toimenpidettä ”räjäytykseksi”. Viime talven kehitystiimissä aloimme suunnitella palkanlaskennan automaation lisäämistä ja uusien toivottujen toiminnallisuuksien tuomista käyttäjille. Pystyäksemme pitämään kiinni joustavuuden periaatteestamme sekä säilyttämään selkeän, asiakkaidemme kiittelemän käyttöliittymän, totesimme tarvitsemamme uudistuksen palkanlaskennan asetuksiin ja taustatoimintoihin. Siispä räjäytyspuuhiin!

Päätimme aikoinaan kehittää palkanlaskennan asetuksiin joustavan rakenteen yhden työehtosopimuksen tulkinnan sijaan. Tämä mahdollistaa nyt palkanlaskentaan tehtäviä erilaisia tulkintoja niin käyttöönoton yhteydessä kuin sen jälkeenkin. Koska paikallinen sopiminen on yhä suositumpaa – ja sitä vieläpä tehdään työehtosopimusten rinnalla – on ratkaisumme joustavasta rakenteesta osoittautunut erittäin onnistuneeksi.  

Joustavuuden säilyttäminen edellyttää asiantuntijoiltamme ja ohjelmistokehittäjiltämme kykyä hallita monimutkaisia kokonaisuuksia, joissa yhden parametrin muuttaminen vaikuttaa aina seuraavaan. Keväällä taloushallinto- ja ohjelmistoeksperttimme määrittelivät tiiviissä yhteistyössä palkanlaskennan tavoitetilan ja tavoitteen saavuttamiseen vaadittavat toimenpiteet. Prosessin aikana jotkut ”ilonpilaajat” löysivät määrittelyistä ongelmia, vaikka muut olivat jo tyytyväisinä todenneet asian olevan kunnossa. Ratkaisukeskeisyytemme ja kykymme nähdä toiminnallisuuksien vaikutukset muihin prosesseihin ovatkin kultaakin kalliimpaa – ja hyvä yhteishenki arvokkaampaa kuin säkillinen timantteja.

Näin kesälomien päättyessä olemme jo testausvaiheessa, ja asiantuntijamme pääsevät pikkuhiljaa demoamaan uusia toiminnallisuuksia. Saatamme tällöin huomata vielä paranneltavaa, jolloin tarkennamme määrittelyä koodareille. Kun olemme käyneet läpi riittävän määrän erilaisia testitapauksia ja ratkaisu on valmis tuotantoon, teemme asiakkaillemme infot uusista toiminnallisuuksista. Joskus eteen saattaa kuitenkin tupsahtaa asia, jota emme ole osanneet ottaa tuotekehityksessä huomioon – se ”poikkeuksen poikkeus”. Ongelma pyritään tällöin ratkaisemaan päivityskorjauksella tai ohjeistamalla toimintatapa tähän yksittäiseen poikkeukseen. Asiakkaamme voivat kuitenkin olla varmoja, että tämä poikkeuksien poikkeuskin on dokumentoitu ja otetaan jatkossa huomioon tuotekehityksessä.

Opiferus® Toiminnanohjauksen palkanlaskenta mahdollistaa joustaville organisaatioille läpinäkyvän prosessin työaikojen kirjaamiseen sisäiseen raportointiin – ja räjäytyksen jälkeisen pölyn laskeuduttua moduulimme on jälleen astetta parempi.

Lue myös

Strategiasta tavoitteisiin ja toimenpiteisiin – helppoako?

Strategiasta tavoitteisiin ja toimenpiteisiin – helppoako?

Kunta on yksikkönä ihmisten muodostama. Ihmiset ovat keskiössä. Strategian tarkoituksena on antaa suuntaviivaa, miten ihmiset sekä kunnassa että kunnan työntekijöinä voivat paremmin. Se on mielestäni niiden ainoa merkittävä syy olla olemassa. Strategia on...

Talouden ennustamisen portaat - Näiden 5 portaan avulla luot onnistuneen ennusteen