Artikkelit

Softwaven toimitusjohtajan terveiset kesän korvalla

by | touko 19, 2020

Mitä meille kuuluu?

Päällimmäisenä ajatuksena on, että kyllä se korona vaikuttaa aika isosti meihinkin. Käytämme omassa toiminnassa itse kehittämiämme tiedolla johtamisen työkaluja. Opiferus Toiminnanohjauksen kuormituksen seuranta on ensimmäinen sovellus, josta koronan vaikutuksen pystyi toteamaan välittömästi epidemian alettua.

Palveluiden myynnistä leikkaantui huhtikuun aikana aika tarkalleen neljännes, joka on paljon!

Osa käynnissä olevista projekteista alkoi viivästyä ja osa siirtyä koronan toiselle puolelle. Kuntasektorin osalta tilanne on pahin, koska korona aiheuttaa siellä yhtä aikaa haastetta sekä toimintaan, että talouteen. Talouden osalta painetta tulee siitä, että korona lisää kustannuksia ja yhtä aikaa myös pienentää verotuloja, koska yhteiskunta pysähtyi.

Nyt tätä kirjoittaessani tilanne näyttää jo valoisemmalta, palvelumyynti on alkanut piristyä ja uusia kauppoja on jo syntynyt koronan alkamisen jälkeen. Seuraamme tilannetta tarkasti päivittäin ja elämme sen mukaan.

Joka tapauksessa korona aiheutti meillekin yt-neuvottelut, onneksi yritys on vakavarainen ja terve. Pääsemme näillä näkymin kuitenkin aika vähällä, siirryimme keskimäärin neljän päivän työviikkoon, jolla saamme tasoitettua palvelumyynnin laskun vaikutuksia talouteen.

Mitä muuta koronapandemia aiheutti meille? Suurin osa työntekijöistä siirtyi heti suosituksen tultua etätöihin, joka ei toki meidän alallamme ole lähtökohtaisesti haastavaa töiden tekemisen kannalta. Kotityö sinänsä näin pitkän aikaa on monelle haastavaa ja halu olisi varmaan useimmilla päästä takaisin työyhteisöön töihin.

Kehitystyön tuloksia kuluvalta vuodelta

Tämä vuosi on ollut voimakkaan tuotekehityksen aikaa ja näillä näkymin sama tulee jatkumaan lähitulevaisuudessa. Opiferus-tuoteperheen tuotekehitys on kohdistunut käytännössä lähes kaikkiin tuotteisiin voimakkaasti. Taloushallintopalveluissa olemme rakentaneet yhteistyökumppanuuksia, jotta voimme tarjota asiakkaillemme apua erilaisissa tilanteissa. Yhtenä esimerkkinä tytäryhtiön taloushallintopalvelujen mahdollistaminen ulkomaisen kumppanimme kautta Opiferus tuoteperhettä edelleen hyödyntäen.

  • Opiferus Toimintolaskenta Prosta on kehitetty entistä suorituskykyisempi Opiferus Toimintolaskenta Premium, joka vastaa erityisesti niiden asiakkaiden tarpeisiin, joilla on valtavat tietomäärät ja laskentatarpeet.
  • Opiferus Taloussuunnittelun osalta on kehitetty voimakkaasti sekä investointien suunnittelua että henkilöstöresurssien suunnittelua. Mitä jos esimerkiksi tuhannen työntekijän palkkabudjetti tuleekin jatkossa lähes nappia painamalla? Siinä on meillä tavoite, ja ensimmäinen pilotti käynnissä suuren yrityksen kanssa.
  • Olemme kehittäneet myös automaattista talousraportointia, jossa tavoitteena on esimerkiksi kuukausittaiset siistit talouskatsaukset hyvin pienellä käsityöllä, myös siinä on erään toimijan kanssa pilotti käynnissä.
  • Kokonaan uutena tuotteena on syntynyt Opiferus Talousarviokirja, jolla esimerkiksi kunnat ja kuntayhtymät saavat automatisoitua talousarviokirjan tuottamisen. Sisältönä voi olla esimerkiksi talousarvionvuoden tavoitteet, toimenpiteet, suoritetaulukot, tunnuslukutaulukot ja talousarvion eurotaulukot vertailutietoineen sekä luonnollisesti näihin kaikkiin myös tekstiosuudet. Tämä tuote on ollut ja parilla kaupungilla onnistuneesti pilottikäytössä ja kysyntä vaikuttaa olevan kova.
  • Opiferus Toiminnanohjauksen osalta on kehitetty voimakkaasti palkka- ja henkilöstöhallinnon toiminnallisuutta sekä mobiilitoimintoja, jotta ratkaisu toimii erityyppisissä organisaatioissa julkisessa kuin yksityiselläkin sektorilla.
  • Kokonaan uutena tuotteena kehitimme Opiferus Kuntatieto sovelluksen, joka liittyi Valtiokonttorin kuntatieto-ohjelman tarpeisiin. Siinä siis kunnat ja kuntayhtymät velvoitetaan raportoimaan taloustietoja sähköisesti Valtiokonttorille. Ohjelmiston ensimmäinen osa on siis valmis ja sillä toimitettiin asiakkaiden tietoja Valtiokonttoriin onnistuneesti.
  • Opiferus Johdon Työpöydän osalta on kehitetty mm. talousmittareiden porautumisominaisuuksia niin, että karkea tason luvuista päästään tarkemmalla tasolla parilla hiiren klikkauksella. Näissä näkymissä on myös erilaisia suodatustoimintoja, jotta saadaan nopeasti haluttu tieto esille. Eri osa-alueille on myös luotu valmiita mittaripaketteja, jotta käyttöönotto on entistä helpompaa ja nopeampaa. Ammatillisen koulutuksen käyttöön on luotu rahoituksen mittaristot.

Osaamisemme kehittyy ja kasvaa henkilöstömme mukana

Talven ja kevään aikana on ollut myös henkilöstömuutoksia. Tuotepäällikkö Jenni Tuliniemi siirtyi väliaikaisesti Kalajoen, Kuusamon ja Taivalkosken yhteiseen tiedolla johtamisen kehittämishankkeeseen. Hankkeen jälkeen Jenni tulee takaisin ja vahvistaa meidän jo ennestään vahvaa kuntasektorin osaamistamme.

Huhtikuun alussa saimme kovan lisävahvistuksen, kun palkkasimme Petter Karjaluodon julkisen sektorin palvelupäälliköksi. Petter on toiminut aiemmin mm. Audiatorilla ja Vaasan kaupungilla ja on vahva kuntasektorin osaaja.

Syksyllä joukkoomme liittyy kaksikielinen talouden asiantuntija, osalle asiakkaistakin tuttu Jennie Mäenpää. Hän aloittaa yksityisen sektorin palvelupäällikkönä. Samalla taloushallintopalvelujen vetäjänä toiminut Jonna Tuorila siirtyy yrityspuolemme ohjelmistoasiantuntijaksi. Saamme entistä paremmin tarjottua asiakkaillemme taloushallinnon ja ohjelmistoratkaisujen raudanlujaa osaamistamme ja kehitettyä palvelujemme sisältöä.

Softwaven tulevaisuudensuunnitelmia

Lähitulevaisuudessa jatkamme kehitystyötä viimeistelemällä Opiferus Taloussuunnittelun henkilöstöresurssien suunnittelun toiminnallisuuden. Tulemme panostamaan voimakkaasti myös kokonaisvaltaisen automatisoinnin talousraportoinnin kehittämiseen.

Opiferus Johdon Työpöydän osalta tullaan kehittämään lisää valmiita integraatioita eri talous- ja hr-järjestelmiin. Samoin tulemme kehittämään uusia visuaalisia esitystapoja ja esimerkiksi karttanäkymän hyödyntämistä. Tulossa on myös toiminnallisuus, jolla voidaan upottaa mittareita asiakkaan intraan tai nettisvuille.

Opiferus Toiminnanohjauksen osalta digitalisoituminen ja automatiikan lisääminen entisestään on kehittämisen keskiössä, mm. tilaus-laskutusketjujen toiminnallisuuksissa ja työaikakirjausten jatkokäsittelyssä.

Taloushallinnon palveluissa lisäämme johdon raportoinnin ja erityisraportoinnin palvelutarjontaamme hyödyntäen asiantuntijoidemme osaamista sekä taloudesta että ohjelmistoista.

Työn täyteistä aikaa on jatkossa tiedossa ja kehittämisen henki on hyvä!

Lue myös

Strategiasta tavoitteisiin ja toimenpiteisiin – helppoako?

Strategiasta tavoitteisiin ja toimenpiteisiin – helppoako?

Kunta on yksikkönä ihmisten muodostama. Ihmiset ovat keskiössä. Strategian tarkoituksena on antaa suuntaviivaa, miten ihmiset sekä kunnassa että kunnan työntekijöinä voivat paremmin. Se on mielestäni niiden ainoa merkittävä syy olla olemassa. Strategia on...

Talouden ennustamisen portaat - Näiden 5 portaan avulla luot onnistuneen ennusteen