Vertailemalla oman kunnan palvelujen kustannuksia muihin vastaaviin kuntiin voidaan saada arvokkaita uusia näkökulmia. Näiden vertailujen kautta voidaan selvittää, miten oman kunnan kustannustaso ja panostukset eri osa-alueisiin suhtautuvat muihin saman tyyppisiin kuntiin.
Vertailutietojen tarkastelu Opiferus Johdon Työpöydässä
Valtiokonttorin kautta raportoidaan taloustietoja kvartaaleittain, mutta tilinpäätöksen yhteydessä saadaan tarkempaa palveluluokkakohtaista tietoa, jota voidaan hyödyntää päätöksenteossa. Nyt näitä taloustietoja on mahdollista tarkastella myös Opiferus Johdon Työpöydän avulla, joka yhdistää taloustiedot asukasmäärään ja mahdollistaa euron per asukas -vertailut eri tunnuslukujen osalta.
Vertailu muihin auttaa näkemään, miten saman kokoisissa ja tyyppisissä kunnissa toimitaan ja tehdäänkö panostuksia vastaavassa suhteessa eri osa-alueilla. Lisäksi se voi paljastaa, missä muissa kunnissa on jo tehty leikkauksia ja millä sektoreilla. Tämä tieto voi toimia pohjana harkituille päätöksille.
Tilastokeskuksen tilastotietokanta hyödyksi
Tilastokeskus on julkaissut myös uuden kuntien tilastotietokannan, joka sisältää ajantasaisempaa ja tarkempaa alueellista väestötietoa. Esimerkiksi 14c1-tilasto tarjoaa tietoa kunnan osa-aluekohtaisesta väkiluvusta ikäryhmittäin, mikä mahdollistaa väestökehityksen tarkan seurannan ja auttaa kohdistamaan palvelut oikeisiin alueisiin. 14c3-tilasto taas tuo näkyviin kuntien välisen muuttoliikkeen kuukausitasolla, jolloin voidaan analysoida tarkasti, mihin ja mistä kuntaan muutetaan. 14c6-tilasto näyttää kuukausittain nettomuuton pääasiallisen toiminnan mukaan, mikä antaa tietoa siitä, muuttaako kuntaan esimerkiksi opiskelijoita, työllisiä vai eläkeläisiä.
Tilastokeskuksen tilastokannan hyödyntäminen mm. talousarvion suunnittelussa on huomionarvoista, sillä se tarjoaa tarkkaa ja vertailukelpoista tietoa, joka auttaa kuntaa tekemään perusteltuja päätöksiä. Tuomme tilastotiedot Opiferus Johdon Työpöydän vertailutyökaluun, sekä olemme kehittäneet visuaalisia työkaluja, jotka helpottavat tietojen tarkastelua ja analysointia. Kuntien välinen vertailu ei ainoastaan tuo uusia näkökulmia, vaan auttaa myös havaitsemaan mahdolliset kehityskohteet sekä parhaat käytännöt palveluiden järjestämisessä.
Vertailua tehdessä voidaan tunnistaa, missä oman kunnan palvelut ovat kustannustehokkaita ja missä voisi olla parantamisen varaa. Vertailu samankokoisiin kuntiin tarjoaa konkreettista tietoa siitä, miten muut kunnat ovat onnistuneet resurssien käytössä ja miten heidän ratkaisunsa voisivat toimia omassa kunnassa. Tämä auttaa hahmottamaan, onko joillakin sektoreilla tarvetta panostaa enemmän tai voiko jollakin alueella tehdä säästöjä. Kuntavertailun avulla voidaan myös ennaltaehkäistä talousarvion ylityksiä ja parantaa ennakointia, mikä tukee vastuullista taloudenpitoa ja pitkäjänteistä kehitystyötä.
Vertailutyökalun avulla kunta-asiakkaamme voivat saada entistä laadukkaampaa vertailutietoa oman talousarvionsa suunnittelun tueksi. Visuaaliset esitykset helpottavat monimutkaisten tietojen ymmärtämistä ja vertailua, jolloin päätöksenteko tehostuu ja kunnan johto voi reagoida nopeammin muuttuviin olosuhteisiin ja toiminnan tarpeisiin.