Artikkelit

Kahlitsevatko menneisyyden työtavat kuntasi taloussuunittelua?

by | helmi 24, 2021

Monella kunnalla on vielä taloussuunnittelun digiloikka ottamatta. Esimerkiksi budjettikirjan kokoamisen laajuus yllättää työntekijät joka vuosi kuten talvi yllättää autoilijat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että monessa kunnassa työstetään hitaasti ja manuaalisesti lain vaatimia talousraportteja, vaikka nopeampia ja varmempiakin tapoja on olemassa. 

Automatisoimalla taloussuunnittelun rutiiniprosesseja päästään tilanteeseen, jossa yksi muutos tiedoissa ei pakota pyöräyttämään joka ikistä budjettikirjan taulukkoa uusiksi. Ehei, yksi napinpainallus riittää päivittämään luvut kaikkiin taulukoihin.

Annetaan ihmisten tehdä ajattelu – koneet voivat hoitaa numerot

Paikoilleen jämähtäneet työtavat kuntien taloushallinnossa aiheuttavat sen, että talousosastoilla ei ehditä tehdä muuta kuin budjetin viilausta – kunnes tulee uusi vuosi ja uusi budjetti, jota hinkata. Näin kuluu vuosia ja vuosikymmeniä. Suuri osa talousasiantuntijoiden työstä kuluu rutiinityöhön, jonka kone voisi hoitaa nopeammin, tarkemmin ja tehokkaammin.

Eikö olisi parempaa verorahojen käyttöä, jos kuntien talousvastaavat lukujen syöttämisen sijaan tulkitsisivat numeroita ja laatisivat ennusteita niiden perusteella?

Kun talousasiantutijat saavat keskittyä omaan ydinosaamiseensa, säästetään kunnan resursseja sekä pystytään tuottamaan parempaa tietoa päätöksentekijöille. Myös taloushallinnossa työskentelevien motivaatio omaan työhön paranee, kun he voivat haastaa ajatteluaan tylsien rutiinihommien sijasta.

Miten ottaa taloussuunnittelun digiloikka käytännössä?

Ensimmäinen askel siirtymisessä rutiinityöstä asiantuntijatyöhön on ohjelmiston tuominen tähän päivään. Excel on hyvä, kun sitä käyttää yksi ihminen. Kun täytyy saada useiden ihmisten tietotaito koottua yhteen paikkaan, niin silloin varta vasten taloussuunnittelua varten tehty ohjelma on käytännöllisempi.

Softwaven Opiferus Taloussuunnittelu on helppokäyttöinen taloussuunnitteluohjelma, jonka avulla voidaan automatisoida esimerkiksi budjetointi ja toteumaseuranta sekä ennustaminen. Ohjelma muokkaa siihen syötetyistä luvuista helposti ymmärrettäviä graafeja, joista myös muut kuin talouden ammattilaiset saavat nopeasti kokonaiskuvan kunnan taloudesta.

Kuinka nopeasti Opiferus Taloussuunnittelun saa käyttöön ja mitä se maksaa?

Ohjelmisto on suunniteltu helposti käyttöön otettavaksi, eli hankintapäätöksestä siihen, että sovellus on käytössä, kuluu noin kuukausi. Lisäksi Opiferus Taloussuunnittelun käyttöönoton kustannukset ovat ohjelmistoalan maltillisimmasta päästä, noin 5 000 – 10 000 €. Aika pienellä taloudellisella panostuksella kunta pääsee halutessaan syvemmälle tiedolla johtamisen maailmaan.

Softwaven ohjelmistoilla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Yksi heistä on Pirjo Männistö Kalajoen kaupungilta. Pirjon kokemuksista Opiferus Taloussuunnittelusta ja muista Softwaven ohjelmista voit lukea täällä.

Jos olet kiinnostunut tehostamaan kuntasi taloussuunnittelua Softwaven ohjelmistoilla, ota yhteyttä ratkaisumyyjäämme Sami Hänniseen. Voit myös varata ilmaisen esittelyn suoraan kalenteristamme.

Lue myös

Opiferus® Taloushallinto ja pilottihanke

Opiferus® Taloushallinto ja pilottihanke

Täysin kuntien tarpeisiin suunniteltu, kotimaisella koodaustaidolla tehty, modernitaloushallinnon selainpohjainen kokonaisnärjestelmä. Opiferus® Taloushallinto on moderni taloushallinnon ratkaisu, joka tulevaisuudessa tarjoaa kattavan jaintegroidun kokonaisuuden...

Mitä on tiedolla johtaminen?

Mitä on tiedolla johtaminen?

Tiedolla johtaminen on termi, joka on noussut keskiöön organisaatioiden pyrkiessä tehostamaantoimintaansa, tekemään parempia päätöksiä ja pysymään kilpailukykyisinä jatkuvasti muuttuvassaliiketoimintaympäristössä. Mutta mitä tiedolla johtaminen oikeastaan tarkoittaa,...

Talouden ennustamisen portaat - Näiden 5 portaan avulla luot onnistuneen ennusteen