Olimme muutaman vuoden olleet markkinoilla Johdon Työpöydän strategiset tavoitteet -tuotteella, kun meiltä kysyttiin, voiko tällä tuotteella tehdä myös riskienhallintaa. Kuittasin, että riskienhallintatoimintoa ei ole tällä hetkellä. Kysymys tuntui siinä hetkessä hieman oudolta, ja jäin miettimään asiaa.
Myöhemmin saimme toiselta riskienhallinnasta kiinnostuneelta kaupungilta riskienhallinta-aineistoa ja siitä huomasi nopeasti, että riskit ovat tekniseltä rakenteeltaan hyvin samanlaisia kuin tavoitteet: niillä on luokituksia ja kohdistuksia, niitä arvioidaan tietyllä aikasyklillä, niillä voi olla toimenpiteitä ja mittareita.
Vuosi myöhemmin olimme toteuttaneet riskienhallinnan osaksi sovellusta ja esittelimme sitä asiakkaille. Saimme ihan kohtalaisesti kiinnostusta, mutta jotain jäi puuttumaan. Eräässä asiakastapaamisessa syy selvisi: riskejä arvioivat usein samat henkilöt, kuin tavoitteitakin ja he tekevät sen erilliseen Exceliin tai jopa erilliseen ohjelmaan. Koontinäkymä puuttui, ja seuranta oli liian vaikeaa.
Käyttäjän kannalta on merkittävä etu, että he voivat samasta näkymästä syöttää tai arvioida kerralla tavoitteet, toimenpiteet ja riskit. Myös pääkäyttäjiä ja controllereita helpottaa, kun he saavat näihin liittyvät raportit yhdestä paikasta. Nyt riskienhallinta voidaan ratkaista ilman uuden ohjelmiston käyttöönottoa ja siihen liittyvää muutosvastarintaa!
Haluamme, että virkamiehillä menee vähemmän aikaa tietojen syöttämiseen ja dokumenttien tuottamiseen, jotta heillä olisi enemmän aikaa konkreettisten askelien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Vähemmän raportointia, enemmän konkretiaa!